Nederlandse dames schitteren op Homeless World Cup…echte voetbalhelden in Mexico…

Het Nederlands Damesteam heeft een geweldige prestatie neergelegd in Mexico. Nederland eindigde tijdens de Homeless World Cup achter wereldkampioen Mexico, Brazilië (2e) en Chili (3e) op een 4e plaats.

Alle meiden van Nederland kwamen uit Utrecht. Zij werden in augustus kampioen van Nederland en mochten zodoende deelnemen als Nederlands team aan de Homeless World Cup. Speelster Jip Petzoldt werd tevens uitverkozen tot Speelster van het toernooi.

Met de 4e plaats eindigde Nederland voor landen als USA, Engeland, Colombia en Argentinië. De wedstrijd om de 3e plaats tegen Chili werd onder het oog van een kleine 4.000 toeschouwers nipt met 6-5 verloren. Een fantastische pot tegen een zeer sterke tegenstander. “Het publiek ging op een gegeven moment helemaal achter ons staan. Dat gaf een geweldige kick” vertelt Nina Sick. “We hebben een prachtige wedstrijd op de mat kunnen leggen. Hier kunnen we trots op zijn”. De 4e plaats is de beste prestatie ooit van een Nederlands team tijdens de Homeless World Cup .

Oranje heldinnen!
Belangrijker nog dan de eindranking zijn de ervaringen waarmee de meiden verder kunnen in hun maatschappelijke leven. Het Oranje shirt, het toegejuichd worden door fans, handtekeningen zetten, op de foto met fans, shirtjes krijgen… op handen worden gedragen. Als echte helden gingen de meiden door Mexico City. Speelster Sofie van Kampen reageerde hierop als volgt: “Hier krijg je echt zelfvertrouwen van…” .

Sport is fantastisch
Sport blijkt maar weer eens een fantastisch middel te zijn. Zoals speelster Sterre Overvest het verwoorde in een interview: ,,Voetbal is echt mijn leven. Het is een uitlaatklep. Zonder voetbal zou ik niet weten wat ik zou moeten met mijn gevoelens en frustraties. Het is echt heel belangrijk voor me.” “En dan is dit evenement echt geweldig geweest” zegt coach Kees Grovenstein. “Het was echt ongelofelijk goed georganiseerd. De meiden konden voetballen in een fantastische ambiance. Per dag kwamen er zo`n 20 à 30 duizend toeschouwers het speelterrein op, we hadden een aparte Playerslounge waar de meiden konden relaxen, er waren 3 speelvelden en 2 trainingspitches. Als je je bedenkt dat er bij onze laatste training alleen al zo`n 300 mensen aan het kijken waren, dan kun je je indenken hoe immens dit geweest moet zijn. Het opgebouwde zelfvertrouwen, een positiever zelfbeeld en zeker ook meer zelfkennis gaan onze superspeelsters helpen om hun leven nog beter op de rails te zetten of te houden. Daarnaast gaan een aantal meiden weer starten bij een vereniging. Dit helpt natuurlijk ook mee in hun weg naar een positieve toekomst. Het is al met al zòò mooi geweest!”.

Speelsters: Ellen van den Hurk, Sofie van Kampen, Daniëlla Lamphen, Sterre Overvest, Tiffany Brug, Jip Petzoldt.
Staff: Nina Sick, Kees Grovenstein, Erik Timmerman, Jurgen de Leeuw en Ramona Hermes.

Deelname van dit Nederlands team aan de Homeless World Cup is onderdeel van het project `Sport voor een Toekomst` en wordt georganiseerd door Leger des Heils MN en Klein Galgenwaard.
Meer informatie: Kees Grovenstein (kees@veld42.nl).

Links:
* Fotoreportage op facebook: https://www.facebook.com/DutchLadies/photos_stream
* film wedstrijd Nederland – Chili om plaats 3 en 4: https://www.youtube.com/watch?v=JEDhGSGECko&feature=relmfu
* korte filmimpressie Homeless World Cup: https://www.youtube.com/watch?v=Rs9Tjk653vQ
* Homeless World Cup: www.homelessworldcup.com